Dzīvokļu īpašnieki spiesti samazināt īres maksu

Pēdējos 4-5 mēnešus Rīgā vērojams dzīvokļu īres maksu samazinājums vidēji par 10%, kurš visvairāk skāris mājokļus ar īres maksu 450 eiro un vairāk mēnesī. Iepriekš, līdz 2014. gada rudenim, īres cenas Rīgas dzīvokļiem vairākus gadus bija stabilas, pat ar pieaugumu 5-7% gadā. Uzņēmums Rent in Riga īres maksu samazinājumu skaidro ar vairākiem faktoriem: izmaiņām termiņuzturēšanas atļauju saņemšanas noteikumos, Latvijas ekonomikas izaugsmes procesu palēnināšanos, kā arī iedzīvotāju nevēlēšanos pārmaksāt par nekvalitatīviem īres mājokļiem.

Sakarā ar izmaiņām termiņuzturēšanas atļauju saņemšanas noteikumos, dzīvokļi, kuru īpašnieki tos nevar pārdot pircējiem no ārvalstīm, nonāk īres tirgū. Tādējādi rodas lielāka konkurence īres tirgū un dzīvokļu īpašnieki ir spiesti samazināt īres maksu.
Kā informē uzņēmuma Rent in Riga valdes loceklis Jānis Lipša, novērots arī, ka kopš 2014. gada rudens dzīvokļu izīrēšanas process arvien biežāk ieilgst, jo izīrētāji pirms īrēšanas sākuma biežāk pārskata un lūdz samazināt īres maksu vai uzlabot izīrējamā dzīvokļa kvalitāti. Arvien biežāk novērojama arī tendence īrniekiem nevēlēties pārmaksāt par nekvalitatīviem īres mājokļiem, kuriem ir novecojusi un nolietota apdare, mēbeles un kuri atrodas nesakoptos, sliktā vizuālā stāvoklī esošos namīpašumos.

 

«Potenciālie īrnieki kopumā kļuvuši prasīgāki attiecībā uz dzīvokļa kvalitāti. Jo augstāka mājokļa īres maksa, jo īres maksu samazinājums ir proporcionāli lielāks.Īres maksu samazinājums visvairāk skāris tos dzīvokļus, kuru īres maksas ir no 450 eiro un vairāk. Mājokļiem, kuru īres maksas ir līdz 450 eiro, būtisks īres maksu samazinājums pēdējos mēnešos nav novērots, tāpat arī nav manāma tendence jau esošajiem īrniekiem lūgt samazināt īres maksu,» stāsta SIA Rent in Riga valdes loceklis Jānis Lipša. 
Vidējās īres maksas dzīvokļiem Rīgā 2015. gada martā ir: pirmskara laika mājās - ap 6,5 EUR/m2, jaunajos projektos un renovētās pirmskara laika mājas - ap 7,5 EUR/m2, sērijveida mājās - ap 5,5 EUR/m2, dzīvokļiem ar augstvērtīgu apdari un mēbelēm, kuri atrodas prestižos jaunajos projektos vai renovētās pirmskara laika mājās - ap 10 EUR/m2. Privātmāju īres cenas Rīgā svārstās no 900 līdz 2000 EUR/mēnesī. Papildu norādītajām īres maksām īrnieki maksā arī par patērētajiem komunālajiem pakalpojumiem un ēkas apsaimniekošanu.

Uzņēmumā Rent in Riga novērots, ka arvien biežāk izīrētāji noslēgto īres līgumu reģistrē Valsts Ieņēmumu Dienestā (VID) un maksā 10% īres nodokli. Tas ļauj noslēgto īres līgumu «legalizēt» un saņemt oficiālu īres maksu bankas kontā, nevis kā iepriekš –samaksu skaidrā naudā.

2015. gada 19. marts 

http://www.db.lv/

Citi jaunumi

Termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai nepieciešamā sliekšņa paaugstināšana

Termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai nepieciešamā sliekšņa paaugstināšana

Līdz ar grozījumiem Imigrācijas likumā 2014. gada 1. septembrī Latvijā mainījās uzturēšanās atļauju saņemšanas noteikumi.

Jaunie grozījumi likumā paredz, ka termiņuzturēšanās atļauju likumā noteiktajā kārtībā ārzemniekam ir tiesības pieprasīt uz laiku, kas nepārsniedz 5 gadus, ja viņš Latvijas Republikā ...

Būvniecības likumā nav ņemts vērā priekšlikums prasīt būvuzrauga regulāru atrašanos būvlaukumā

Būvniecības likumā nav ņemts vērā priekšlikums prasīt būvuzrauga regulāru atrašanos būvlaukumā